etusivu
asema
Jch
Kuvagalleria
Ilmoitukset
Yhteystiedot
reuna
asema
reuna

PÄÄKIRJOITUS 3/2018

JukkaIdästä on vyörynyt Eurooppaan kylmän ilman lisäksi poliittista ilmapiiriä jäätäviä purkauksia. Länsimaissa syyttävät sormet osoittavat voimansa tunnossa pullistelevaa Venäjää. Sitä syytetään mm. sekaantumisesta länsimaisten valtiollisiin vaaleihin ja siviilien raakalaismaisiin pommituksiin Syyriassa

Oma lukunsa on asevarustelun kiihdyttämisellä uusilla teho-ohjuksilla, joiden iskuilta mikään paikka maailmassa ei ole turvassa. Venäjää epäillään vahvasti myös entisen venäläisen vakoojaupseerin ja hänen tyttärensä dramaattisista myrkytyksistä Iso-Britanniassa.

Osansa kansainvälisen ilmapiirin kylmenemiseen on toki Yhdysvalloillakin. Myös sitä syytetään siviilien pommittamisesta Syyriassa, mutta viime aikoina ennen kaikkea maailman johdattamisesta kauppasodan partaalle. Trumpin johdolla Yhdysvallat on törmäyskurssilla kaikkien kanssa.

Näillä näkymin Kiina on sivuuttamassa Yhdysvallat maailman johtavana valtiona. Se on onnistunut hallitsemaan sisäisiä ristiriitojaan ja kasvattamaan talous- ja sotilasmahtiaan. Kiinan vakaus voi kuitenkin olla näennäistä, sillä senkin talouskasvun taustalla on velkavetoisuus ja jättivaltion sisällä kytevä eripuraisuus voi purkautua yllättävin seurauksin.

Yhdysvaltain esiintuoma protektionismi voi aiheuttaa monia suuria vaikeuksia, mistä kärsivät kaikki ja Kiinan ohella etenkin amerikkalaiset lähinaapurit sekä pohjoisessa että etelässä. Loppujen lopuksi kirves kuitenkin kalahtaa jenkkien omaan nilkkaan.

Eurooppa selvinnee uhkista parhaiten. Ranskan ja Saksan johdolla maanosamme on kulkemassa kohti vakaampia ja vauraampia aikoja. Toki ongelmia on matkalla iso liuta, mutta kansainvälisen ilmapiirin turbulenssit edesauttavat kansallisvaltioiden halukkuutta hakea turvaa yhtenäisestä Euroopasta.

Päätoimittaja Jukka Terästö